⭐️ Nú opheffingsuitverkoop kleding NU tot 70% korting ⭐️

Maatinformatie slaapzakken

Als je op zoek gaat naar een slaapzak voor je kindje is het belangrijk om te zorgen voor een goed passende maat. Bij babykleding is dit vaak makkelijk, omdat de maten daar overeen komen met de lengte van je kindje. Bij slaapzakken is dit net weer een beetje anders, BabyOutlet vertelt je er hier meer over.

Een slaapzak is ideaal om de balans te vinden voor een aangename slaaptemperatuur voor je kindje. Aan de ene kant kan je kindje zich niet bloot woelen en het daardoor koud krijgen. Aan de andere kant verklein je met een slaapzak de kans dat ze door het woelen onder de dekens terecht komen en daarmee problemen krijgen met warmtestuwing en ademhaling en daarmee dus ook de kans op wiegendood verkleint. Ook zorgt een slaapzak er voor dat je kindje zich minder makkelijk kan omrollen van zijn rug naar zijn buik en bij oudere kindjes die op avontuur willen gaan, verkleint het de kans dat ze met een slaapzak makkelijk uit bed klimmen.

De babyslaapzak is in veel soorten en maten verkrijgbaar (maat 70, 90 en 110 zijn de meest voorkomende, maar ook de maten 60, 75, 80 en100 cm zijn verkrijgbde isolerend om je kind comfortabel te laten slapen. Combineer een babyslaapzak daarom liever niet met een deken, zeker niet wanneer het een gewatteerd model is.

Nog meer voordelen
Maar een slaapzak heeft nog meer voordelen! Zo zal het aantrekken van een slaapzak al snel onderdeel uitmaken van het slaapritueel. Een baby zal snel genoeg doorhebben dat het aantrekken van de slaapzak betekent dat het bedtijd is.

Ook kan de slaapzak overal mee naar toe, waardoor een baby ook op andere plekken makkelijker slaapt. De slaapzak is immers vertrouwd. Er zijn zelfs slaapzakken te koop die ook in een autostoeltje passen. Ideaal voor als je op stap bent, want je kind kan zo slapend en wel de auto in en thuis direct door naar bed.

Waar moet je op letten en welke maat is de juiste maat voor mijn kindje?
Een babyslaapzak moet goed passend zijn, dat wil zeggen dat hals- en armopeningen niet zo ruim mogen zijn dat een baby in de zak kan verdwijnen en dat er in de zak voldoende ruimte moet zijn voor vrij bewegen van de benen. Je kindje moet zijn/ haar benen volledig kunnen strekken in een slaapzak. In een slaapzak die aan de onderkant breder uitloopt kunnen baby’s benen ontspannen in ‘kikkerstand’ liggen wat weer goed is voor de heupontwikkeling.

De slaapzak maat is de lengte van schouder tot tenen. Je kindje heeft dus voldoende ruimte om nog te bewegen. Je hoeft er geen extra centimeters bij te rekenen.

Maattabel

Leeftijd baby
Lengte/ gewicht 
Kledingmaat
Maat slaapzak
0-6 maanden
Vanaf 3 kg/ 50 cm
50-68
70   (eventueel 60 )
6-18 maanden
Vanaf 8 kg/ 70 cm
74-92
90   (eventueel 80 )
> 18 maanden
Vanaf 11 kg/ 90 cm
98-110
110 (eventueel 100)


Ieder kindje is verschillend. Bovenstaande tabel is slechts een richtlijn.

Tips van VeiligNL bij de aanschaf van een slaapzak
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een slaapzak:
> Koop altijd een goed passende babyslaapzak. Er zijn kleine en grote babyslaapzakken te koop. De armsgaten en de halsopening mogen niet te groot zijn zodat je kind niet in de babyslaapzak kan kruipen.
> Zorg ervoor dat de babyslaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit ook liever niet bij de hals, maar ter hoogte van de onderbeentjes. Dit voorkomt dat de grootte van de halsopening kan variëren en je kind de sluiting makkelijk kan openen.
> Controleer de slaapzak regelmatig op loslatende stiksels, losse draden kunnen de vingers en teentjes van je kind afknellen. Wees extra voorzichtig met nylon stiksels.

Let verder op het volgende:
> Bij het gebruik van een gewatteerde slaapzak is ander beddengoed veelal overbodig. Je kunt een dunne babyslaapzak met een lakentje of dunne deken gebruiken, mits je deze stevig en kort opmaakt.
> Door een laken strak op te maken, wordt het nog moeilijker voor je kind om zich om te draaien.
> Combineer een slaapzak nooit met een dekbed.
> Gebruik nooit een slaapzakriem om je kind vast te leggen. Steek ook geen riem of iets vergelijkbaars door de armsgaten van een slaapzakje.

Bekijk direct BabyOutlet 's huidige aanbod slaapzakken: https://www.babyoutlet.nl/slapen/ledikant/slaapzak


Algemene voorwaarden | Privacy policy & cookies |

Copyright © 2024 All rights reserved | Beoordeling door klanten 9.3 / 10 - 81 beoordelingen